Ben jij begaan met je omgeving en durf jij verantwoordelijkheid te nemen? Wil je als duurzame ondernemer echt succesvol zijn, nu en in de toekomst? Maak dan samen met Groot Vettenoord je bedrijf afvalvrij!

 

Omdenken: van afval naar grondstof

Als bedrijf koop je materialen in, gebruik of verwerk je deze, en houd je afval over. Afval heeft de bijklank dat het waardeloos is. Maar niets is minder waar! Afval uit jouw onderneming vormt een waardevolle grondstof voor een ander bedrijf. Zo zit het zink uit oude batterijen straks in de dakgoot aan je huis. Onbehandeld hout vind je terug als spaanplaat in jouw werkbank of als houtskool in je barbecue. Ingezameld papier en karton hangt later als wc-papier in het toilet of vormt de basis voor het nieuwe drukwerk van je bedrijf. Dit is de basis voor de circulaire economie: afval is een grondstof die steeds weer opnieuw gebruikt kan worden. Ook het afval uit jouw bedrijf!

 

Naar een nieuwe economie

In de nieuwe, circulaire economie is afval een grondstof. Waar consumenten en bedrijven eerst hun afval haast als vanzelfsprekend weggooiden, wordt afval nu weer teruggebracht in de economie. Dit spaart grondstoffen, het milieu en vermindert de CO2-uitstoot – en daar wordt uiteindelijk de hele wereld beter van.

 

Drie misverstanden over afval scheiden

Afval scheiden, daar bestaan nogal wat misverstanden over die we graag uit de wereld helpen:

Misverstand 1: Het heeft geen zin, want apart ingezameld afval komt toch alsnog op een grote hoop terecht. Onzin. Gescheiden afval wordt echt allemaal apart verwerkt. Het is hierbij wel belangrijk om het afval echt goed apart in te zamelen. Komt er bijvoorbeeld veel restafval bij het groente, fruit- en tuinafval (GFT) of bij het plastic, dan moet het helaas alsnog naar het restafval. Dat is natuurlijk zonde.

Misverstand 2: Afval scheiden is duur. Integendeel! Allereerst: afval scheiden levert jou en de meeste andere bedrijven onder de streep gewoon geld op. Door slim om te gaan met waardevolle grondstoffen zoals papier, glas en hout voorkom je dat deze materialen verbrand hoeven te worden. Dat is gunstig, want verbranden is duurder dan het hergebruiken van afval. Met het scheiden van afval voorkom je dus geldverspilling. Of neem GFT-afval. Dit levert biogas en warmte op. Ook dat is goedkoper dan het verbranden ervan.

Misverstand 3: Afval scheiden geeft veel gedoe.

Afval scheiden kan heel gemakkelijk zijn. Wij bieden kant-en-klare, compacte scheidingsstations en de juiste tools aan, waardoor zoveel mogelijk mensen kunnen meedoen. Je hoeft hier zelf niets voor te doen.

 

Waarom zou je meedoen aan de circulaire economie?

  1. Het geeft goodwill bij klanten en stakeholders wanneer je duurzaam onderneemt en bijdraagt aan een betere wereld. Dit komt de reputatie van je bedrijf ten goede.
  2. Afval scheiden is altijd kostenbesparend. Met afvalpreventie en hergebruik ben je altijd goedkoper uit.
  3. Als duurzame ondernemer ben je ook nog eens aantrekkelijker voor (nieuwe) werknemers. Het uitdragen dat je bezig bent met iets wat er toe doet voor je bedrijf en voor de wereld om je heen, geeft medewerkers een goed gevoel en draagt bij aan de arbeidsproductiviteit en het werkplezier.

 

In drie stappen naar een afvalvrij en grondstofrijk bedrijf:

Stap 1: Afval voorkomen

Geen afval is natuurlijk het beste voor het milieu. Kijk bijvoorbeeld kritisch naar je inkoopproces en bewaak bij de aanschaf van materialen al zorgvuldig het gebruik van verpakkingen. Dat levert al snel een flinke besparing op. Gebruiken jouw medewerkers plastic of kartonnen bekers voor koffie en thee? Dit afval kun je eenvoudig voorkomen door glazen of bekers te gebruiken. Dat scheelt op jaarbasis heel wat kilo’s afval.

Stap 2: Hergebruik materialen

Materialen en middelen die in jouw bedrijf nutteloos zijn geworden, hebben vaak waarde voor anderen. Denk bijvoorbeeld aan pc’s en laptops: volledig ontdaan van software en data kunnen deze via speciale organisaties naar jongeren die op deze manier met een beperkt budget toch een pc of laptop kunnen aanschaffen. Papier leent zich ook uitstekend voor hergebruik: de onbedrukte zijde van geprinte documenten kan prima dienst doen als notitievel.

Stap 3: Maak afval tot grondstof Het afval dat overblijft na preventie en hergebruik bestaat uit waardevolle grondstoffen. Papier, plastics, blik, metaal, kleine stukjes hout, koffiedik en fruitresten: je kunt ze gemakkelijk scheiden in het compacte scheidingsstation. Van dit materiaal worden weer nieuwe producten gemaakt.

 

Wij maken het plan voor je

Hoe je dit gaat aanpakken? Daarvoor hoef je alleen maar Irado in te schakelen. Na het kennismakingsgesprek maken ze een afvalbeheersplan voor je waarin ze de afvalstromen inzichtelijk maken. Daarnaast brengt Irado de mogelijkheden tot preventie, hergebruik en recycling binnen jouw bedrijf in kaart en berekenen ze de kostenbesparing. En ze regelen de praktische uitvoering.

Interesse? Neem contact op met Dennis Rook van Team Klantrelaties van Irado.

klantrelaties@irado.nl

Foto:  Freepik

Tags

Comments are closed

X