‘Blankenburgtunnel had er al moeten liggen’
Bron AD, Leon van Heel | 29-8-15 – 11:42 
Foto: Impressie van de tunnelmond van Blankenburgtunnel-zuid.

De Blankenburgtunnel laat te lang op zich wachten, vindt directeur Ronald Lugthart van het nieuwe, gerobotiseerde containeroverslagbedrijf RWG. Hij vreest voor een miljoenenstrop door verkeersopstoppingen rondom de Rotterdamse haven en pleit voor kortere procedures voor nieuwe wegen.

Rotterdam World Gateway (RWG) is gebouwd voor grotere containerschepen dan er nu in de vaart zijn. Lugthart is ervan overtuigd dat deze kolossen met plek voor 21.000 containers binnen tien jaar werkelijkheid zijn. ,,Enorme aantallen die ook de A15 en het spoor over moeten. Met de veel grotere schepen zijn er straks nog meer piekmomenten.’Alhoewel veel containers met de binnenvaart kunnen, noemt hij een betere spoorverbinding en betere verkeersafwikkeling over de weg cruciaal. ,,Europa’s grootste haven is met vrachtwagens via maar één route bereikbaar. Er hoeft maar wat te gebeuren of het verkeer van en naar de haven staat vast.”

Tweede Maasvlakte

Het ergert hem dat in de jaren van de aanleg van de Tweede Maasvlakte geen schep de grond is ingegaan voor de Blankenburgtunnel en ook een betere spooraansluiting met Duitsland op zich laat wachten.De inspraakprocedures voor belangrijke projecten (‘essentieel voor de BV Nederland’) moeten wat hem betreft verkort worden.

Opnieuw

Deltalinqs steunt het pleidooi van Lugthart. ,,Maar de procedures moeten wel zorgvuldig worden doorlopen”, zegt directeur Bas Janssen van deze belangenorganisatie van Rotterdamse havenondernemers. ,,Niets kost meer tijd dan slecht werk, waarna van alles opnieuw moet worden gedaan.’

Zolang alle belangen goed worden meegewogen, zijn milieubeschermers niet tegen kortere procedures, reageert Sijas Akkerman van Natuur & Milieu. Volgens de Nederlandse natuurbeschermings- en milieuorganisatie zijn die in Nederland niet langer dan in andere landen. ,,Kom met een goed plan, doe voorwerk, betrek omwonenden en andere betrokkenen vroeg bij het denkwerk, dan kan het vlot gaan.”

Bron: AD

Zie link:
http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/4131801/2015/08/29/Blankenburgtunnel-had-er-al-moeten-liggen.dhtml

Category
Tags

Comments are closed

X